Γιατί στην Ελλάδα;

Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

Η Ελλάδα, η οποία πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η σπουδαιότερη ελληνική ποικιλία, η κορωνέικη, καλλιεργείται πλέον και σε πολλές άλλες χώρες που επιδιώκουν την παραγωγή ελαιολάδων υψηλού επιπέδου.

Το όνειρο της διεξαγωγής ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 2016 με τη διοργάνωση του πρώτου AΤΗIOOC στην Αθήνα, τη μυθική γενέτειρα του ελαϊκού πολιτισμού.

Μετά την επιτυχία της περυσινής πρώτης διοργάνωσης, η οποία συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια βάσει της αξιολόγησης διεθνούς κριτικής επιτροπής 19 κορυφαίων ειδικών, ο διαγωνισμός ATHENA καθιερώνεται πλέον ως ετήσιος θεσμός. Το 2017 ο AΤΗIOOC θα φιλοξενηθεί στη Μεσσηνία, τη σπουδαιότερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, η οποία καλύπτει ετησίως το 30% περίπου της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Ο διαγωνισμός AΤΗIOOC 2017 πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης μέσω της υποστήριξης και προώθησης σχετικών δράσεων.

Γιατί στη Μεσσηνία?

Κατάφυτη με αιωνόβιους ελαιώνες, η Μεσσηνία έχει μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ο ευλογημένος αυτός τόπος είναι η πατρίδα της βραβευμένης κορωνέικης ποικιλίας, της οποίας οι προγονικές ρίζες στο ομώνυμο μεσσηνιακό χωριό της Κορώνης έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτή. Η Μεσσηνία είναι επίσης η γενέτειρα της περίφημης ελιάς Καλαμών, γνωστής σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική γεύση και την υψηλή διατροφική της αξία. Γαλήνια, ειδυλλιακή και σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από το μαζικό τουρισμό, η Μεσσηνία συνθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Μεσογείου. Από το 2010, με την έναρξη λειτουργίας του διεθνούς επιπέδου Costa Navarino Resort, η πανέμορφη και ιστορική αυτή γωνιά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου έχει καθιερωθεί ως ταξιδιωτικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών.