Διαγωνισμός

ATHENA 2018
Delfoi

Ο ελαιώνας των Δελφών

Ο ελαιώνας του κάμπου των Δελφών είναι πραγματικά ιστορικός με παρουσία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια.

Ο ελαιώνας του κάμπου των Δελφών, με έκταση περί τα 55.000 στρέμματα και περίπου 1.100.000 ελαιόδεντρα, είναι πραγματικά ιστορικός. Έχει παρουσία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια και καθίσταται έτσι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας.

Στην ευρύτερη περιοχή του, αυτήν της Φωκίδας, δεσπόζει η ελιά Αμφίσσης, μία από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες ελιάς, που μαζί με την Καλαμών θεωρούνται οι κορυφαίες επιτραπέζιες ελιές της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Αμφίσσης αξιοποιείται και στην παραγωγή ελαιολάδου, με πολύ καλά οργανοληπτικά και εργαστηριακά αποτελέσματα. Τα ελαιόλαδα από αυτήν χαρακτηρίζονται από υψηλό φρουτώδες, έντονο πικρό και πικάντικο, είναι πλούσια και πολύπλοκα και δίνουν την αίσθηση πως «πίνεις ελιά».

Άξιες λόγου είναι επίσης, επιστημονικές μελέτες που έχουν καταδείξει πως οι ελιές Αμφίσσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πολυφαινόλες, ενώ συγκριτικά με άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών.

Γιατί στους Δελφούς

Οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου. Σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο λιόφυτος κάμπος των Δελφών είναι από τους πλέον ιστορικούς της Ελλάδας και συνδυάζει μοναδικά την ελαϊκή παράδοση με τον πολιτισμό, αφού –ως γνωστό– οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου. Σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, που περιλαμβάνει και τμήμα του ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής, της Φωκίδας, παρότι αυτός δεν χαίρει της ανάδειξης που θα έπρεπε. Ο συνδυασμός λοιπόν ελαϊκής παράδοσης, πολιτισμού και ανάδειξης του ιστορικού ελαιώνα των Δελφών επισφραγίζει ιδανικά τον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας του Athena, όσον αφορά την ετήσια επιλογή του τόπου διεξαγωγής του.

Άλλωστε, ποιος καλύτερος συμβολισμός για τα βραβευμένα στο διαγωνισμό ελαιόλαδα, από τον Athena σε ρόλο Πυθίας να δίνει «χρησμό» για τη συμβολή της διάκρισής τους στην εμπορική επιτυχία τους; Μάλιστα, σε αντίθεση με τους διφορούμενους χρησμούς της Πυθίας, ο Athena είναι καθόλα διάφανος, ξεκάθαρος και σαφής. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αρωγός για τα διακεκριμένα σε αυτόν ελαιόλαδα, κατόπιν πια και της καθιέρωσής του ως έγκριτου στο παγκόσμιο ελαϊκό γίγνεσθαι, μετά τις δύο προηγούμενες καθόλα επιτυχημένες διοργανώσεις του. Στην 3η, αυτή στους Δελφούς, η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί.

athena olive oil competition logo
athiocc logo

3ος Διεθνής
Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560
+30 210 766 0680

Created by all-restaurants | Powered by DataQube