fbpx

Athena 2016

ATHENA Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ATHENAIOOC 2016

Αθήνα, Αττική

 Το 2016 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα Διεθνής Διαγωνισμός ελαιολάδου. Τον τίτλο «διεθνής» τον πήρε δικαιωματικά από την πρώτη διοργάνωσή του, από τη στιγμή που το 1/3 των δειγμάτων και τα 2/3 των κριτών του ήταν από το εξωτερικό. Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena» (ATHENAIOOC) διεξήχθη στην Αθήνα, 21 και 22 Μαρτίου 2016. Το όνομά του προέρχεται συμβολικά από τη Θεά Αθηνά, που κατά την ελληνική μυθολογία δώρισε στον άνθρωπο την ελιά, ενώ το όνομά της δόθηκε στην πόλη προς τιμήν της (Αθήνα).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα ελαιόλαδα με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης και άλλα αξιοθέατα, ενώ γευμάτισαν σε μερικά εμβληματικά εστιατόρια της πόλης, ώστε να αποκομίσουν ολοκληρωμένη άποψη για την ελληνική κουζίνα, στην οποία, βέβαια, το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί. Όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση και το επίπεδο των δειγμάτων που δοκίμασαν.

Τα αποτελέσματα του Athena International Olive Oil Competition και η συνολική επίδοση των ελληνικών ελαιολάδων στο πλαίσιο αυτού, ήταν συγκρίσιμα με εκείνα των καθιερωμένων διεθνών διαγωνισμών του υπόλοιπου κόσμου. Θεμελιώθηκε, έτσι, η εγκυρότητα του Athena και δικαιώθηκε εξ αρχής η απόφαση των οργανωτών του να διεξαχθεί στην Ελλάδα ένας τέτοιος, ανεξάρτητος και διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου, με απώτερο στόχο και την ενίσχυση της θέσης του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 256 δείγματα ελαιολάδου από 10 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Ιορδανία, Αργεντινή, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Σλοβενία), ενώ τη 19μελή κριτική επιτροπή απάρτισαν κριτές από 12 χώρες.

Οι κριτές απένειμαν συνολικά 118 μετάλλια. Πιο συγκεκριμένα, 35 Χάλκινα, 33 Αργυρά, 43 Χρυσά και 7 Μεγάλα Χρυσά. Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη το «TreFórt», του παραγωγού Paolo Bonomelli από την περιοχή Veneto της Ιταλίας. Το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο προήλθε από τη Λέσβο: «Όλβια Organic» - Οικογένεια Τζωρτζή, από τις ποικιλίες Αδραμμυτινή (80%) και Κολοβή (20%).

 H Ελλάδα συμμετείχε στο ATHENAIOOC με 187 δείγματα (73% του συνόλου), αποσπώντας συνολικά 62 μετάλλια (52,5%) ως εξής: 12 Χρυσά, 21 Αργυρά και 29 Χάλκινα. Ακολούθησαν η Ισπανία με 35 μετάλλια (29,5%), τέσσερα από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Ιταλία με 10 μετάλλια (8,5%), τρία από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Πορτογαλία με 4, το Ισραήλ με 3, η Γαλλία με 2 και οι Σλοβενία και Τυνησία με 1 έκαστη.

Η γεωγραφική κατανομή των ελληνικών διακρίσεων ήταν περίπου ισομερής, εάν λάβουμε υπόψιν τον αριθμό δειγμάτων που έστειλε η κάθε περιοχή. Όσον αφορά τις ποικιλίες, η υπεροχή της ποικιλίας Κορωνέικη ήταν δεδομένη, με 105 ελληνικές συμμετοχές (77% επί των μονοποικιλιακών ελληνικών δειγμάτων και 59% επί των ελληνικών δειγμάτων, είτε μονοποικιλιακών είτε χαρμανιών). Ωστόσο, ο διαγωνισμός απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας τον πλούτο της εγχώριας και της διεθνούς ελαιοπαραγωγής, αφού συμμετείχαν σε αυτόν ελαιόλαδα με 70 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, 40 ξένες και 30 ελληνικές!

Τέλος, ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena» πρωτοτύπησε και κατά το τελικό κλείσιμό του, διοργανώνοντας στην Αθήνα (16 Μαΐου 2016) τελετή απονομής μεταλλίων και ειδικών βραβείων σε βραβευθέντες οινοπαραγωγούς Ελλάδας και εξωτερικού. Αυτής προηγήθηκε μεγάλη γευσιγνωστική παρουσίαση των 118 βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό. Η εν λόγω δοκιμή συγκέντρωσε δεκάδες επαγγελματίες από τους χώρους της εμπορίας, της εστίασης και της επικοινωνίας, που προσήλθαν από το πρωί στην αίθουσα δεξιώσεων ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος Αθηνών. Εκεί δοκίμασαν και σύγκριναν μεταξύ τους μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της Ελλάδας, αλλά και πολλών άλλων χωρών, που βραβεύτηκαν στην πρώτη διοργάνωση του Athena. Ήταν μια μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής, που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στην τελετή απονομής, που ακολούθησε, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών της Ελλάδας, καθώς και αρκετοί βραβευμένοι ελαιοπαραγωγοί του εξωτερικού, που ήρθαν στην Ελλάδα αποκλειστικά για την παραλαβή των διακρίσεών τους από την 1η διοργάνωση του Athena. Ανάμεσά τους και μερικοί από τους κορυφαίους ελαιοπαραγωγούς του κόσμου.

athena olive oil competition logo
athiocc logo

Διεθνής Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560

Created by all-restaurants | Powered by DataQube