ATHENA IOOC 2024
Σπάρτη, Λακωνία
Στα ιστορικά εδάφη της Σπάρτης φιλοξενήθηκε η 9η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, από τις 25 έως τις 27 Απριλίου 2024, με τη συμμετοχή 535 δειγμάτων ελαιολάδου από 23 χώρες. Παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις της καλλιεργητικής περιόδου 2023/2024, που ήταν πολλές, η διοργάνωση παρουσίασε έστω και ελάχιστα αυξημένο αριθμό συμμετοχών (+2%) και υψηλό επίπεδο διαγωνιστικού ανταγωνισμού.
Το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, το Marcum Estate Coratina της εταιρείας Marcum Olive από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την αναδυόμενη δυναμική ελαιοκομικών περιοχών του Νέου Κόσμου. Προερχόμενο από την ιταλικής καταγωγής ποικιλία Κορατίνα φυτεμένη στο Paso Robles της κομητείας San Luis Obispo, ήταν η πρώτη φορά που ελαιόλαδο από τη Βόρεια Αμερική απέσπασε τη διάκριση Best of Show στον ΑΤΗΕΝΑ.
Από τα 535 ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν, το 62% προήλθε από το εξωτερικό και το 38% από την Ελλάδα. Οι συμμετοχές κάλυψαν όλες τις ηπείρους, αποδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά το διεθνές κύρος του διαγωνισμού. Οι 30 κριτές της διοργάνωσης, αναγνωρισμένοι παγκοσμίως για την ενασχόλησή τους με το ελαιόλαδο, προήλθαν από 13 διαφορετικές χώρες, με το 1/3 να είναι Έλληνες. Σύμφωνα με τον κανονισμό του διαγωνισμού, τουλάχιστον τα μισά άτομα της επιτροπής ήταν γυναίκες.
Η αξιολόγηση κατέληξε στην απονομή 364 μεταλλίων, εκ των οποίων τα 105 σε ελληνικά ελαιόλαδα και πιο συγκεκριμένα, 40 Διπλά Χρυσά (4 ελληνικά), 169 Χρυσά (27 ελληνικά), 94 Αργυρά (40 ελληνικά) και 61 Χάλκινα (36 ελληνικά).
Το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο της χρονιάς ήταν το Krissa της εταιρείας Cretan Heritage από τα Χανιά, που προέρχεται από την παραδοσιακή και λιγότερο διαδεδομένη ποικιλία Τσουνάτη. Με βαθμολογία άνω του 95%, απέσπασε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού για αυτήν την ποικιλία, επιβεβαιώνοντας την αξία ελαιολάδων και από μη κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά και τη σημασία του ATHENA όσον αφορά την ανάδειξή τους.
Από την ποικιλία Κορωνέικη, τη δεύτερη ή τρίτη σε φύτευση παγκοσμίως, κορυφαίο ελαιόλαδο του διαγωνισμού αναδείχθηκε το Azeite Sabiá Koroneiki από τη Βραζιλία (εταιρεία Fazenda Casa Marchio). Το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο της ίδιας ποικιλίας ήταν το Terra Creta Grand Cru της εταιρείας Μέλισσα – Κίκιζας, από τα Χανιά Κρήτης.
Η διοργάνωση 2024 πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Vinetum, στο ξενοδοχείο Mystras Grand Palace, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του Επιμελητηρίου Λακωνίας. Η επιλογή της Λακωνίας για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού ήταν απολύτως συμβατή με το ελαιοκομικό της προφίλ, καθώς διαθέτει 14 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το 65% της καλλιεργήσιμης γης της είναι αφιερωμένο στην ελιά.