fbpx

Διαγωνισμός

ATHENA Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου
Why Here

Ελιά και Σητεία

 

Η ελιά αποτελεί την πλέον διαδεδομένη αγροτική καλλιέργεια της ανατολικής Κρήτης, καλύπτοντας έκταση 110.000 στρεμμάτων με 2,5 εκατομμύρια δέντρα ελιάς, που αντιστοιχούν στο 80% των δενδρωδών καλλιεργειών της περιοχής! Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 10.000 έως 15.000 τόνους ελαιολάδου, τα κύρια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι  το μεσαίας έντασης φρουτώδες, με πικρά και πικάντικα στοιχεία που αυξάνονται ανάλογα με το υψόμετρο καλλιέργειας. Η αρμονική του γεύση το καθιστά ένα από τα αγαπημένα ελαιόλαδα των αρχιμαγείρων.

Στα ορεινά και στα ημιορεινά ―και λιγότερο σε πεδινές περιοχές ασβεστολιθικών εδαφών ιζηματογενών αποθέσεων―, η ελιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Ο κύριος λόγος είναι κλιματικός. Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες του μεσογειακού κλίματος της περιοχής χαρακτηρίζονται από έλλειψη νερού (μικρό ύψος βροχών μέσα σε λίγους μήνες), πολλή ηλιοφάνεια (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μέση ετήσια πάνω από 2.800 ώρες), χαμηλή σχετική υγρασία, υψηλές μέσες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και ήπιους χειμώνες. Το κλίμα αυτό υφίσταται, βέβαια, για αιώνες και δικαιολογεί την παρουσία πολλών υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων, τα οποία συναντάμε ακόμα και σε συστάδες, απολύτως παραγωγικά ακόμα και σήμερα.

Η καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζει να απασχολεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Σητείας: εκτιμάται πως 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την καλλιέργειά της, που αφορά σχεδόν αποκλειστικά μία ποικιλία, την κορωνέικη. Ένα 5% των εκτάσεων είναι φυτεμένο με την ποικιλία τσουνάτη ή μουρατολιά, όπως ονομάζεται στην Κρήτη. Όπως όλα τα κρητικά ελαιόλαδα, πλέον του 90% της παραγωγής ΠΟΠ Σητεία πιστοποιείται συστηματικά ως εξαιρετικά παρθένο.

Γιατί στη Σητεία;

Η λέξη «Σητεία» είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα ελαιολάδου διεθνώς.

Η επαρχία της Σητείας ήταν άκρως σημαντική στην αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα ερευνών που ξεκίνησαν συστηματικά εδώ και ενάμιση περίπου αιώνα. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως μνημονεύεται σχεδόν σε κάθε αναφορά στους μινωικούς χρόνους, κατά τους οποίους είναι σίγουρο πως η ελιά καλλιεργείτο στην περιοχή. Άλλωστε, το λιμάνι της Ζάκρου ήταν από τα κομβικά της μινωικής περιόδου, και όχι μόνο, ενώ είναι πιθανό η διάδοση της ελιάς στη Μεσόγειο να ξεκίνησε από εκεί.

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω στην ιστορία της Σητείας, βαθύτερα σημάδια στο χρόνο προσφέρει η γεωλογική ιστορία της περιοχής με σμιλεμένα από τη φύση πετρώματα σε χαράδρες, σπήλαια και φαράγγια, που συναποτελούν ενδιαφέροντα αξιοθέατα για βιωματικές εμπειρίες. Σχεδόν το σύνολο του σημερινού Δήμου Σητείας έχει αναγνωριστεί ως γεωπάρκο, ενταγμένο στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco. Το γεγονός ότι ο ελαιώνας της Σητείας αποτελεί κατ’ ουσίαν μέρος του γεωπάρκου αποτελεί αναμφισβήτητα παγκόσμια μοναδικότητα.

Τέλος, μόνο αμελητέα δεν είναι τα στοιχεία που καθιστούν τη Σητεία σημαντική και πολιτιστικά. Άλλωστε, η μουσική και ο χορός, για παράδειγμα, είναι τέχνες άρρηκτα δεμένες με την Κρήτη και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων της απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού. Μιλώντας για τη Σητεία, παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθεί το γνωστότερο ίσως λογοτέχνημα της Κρήτης, το κορυφαίο ερωτικό ποίημα Ερωτόκριτος, γραμμένο έμμετρα από τον Βιτσέντζο Κορνάρο εκ Σητείας στις αρχές του 17ου αιώνα.

Why here?
athena olive oil competition logo
athiocc logo

Διεθνής Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560
+30 210 766 0680

Created by all-restaurants | Powered by DataQube