fbpx

Athena 2018

ATHENA Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ATHIOOC 2018

Δελφοί, Φωκίδα

Για τη διεξαγωγή της 3ης διοργάνωσης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHENAIOOC), το 2018 (26 έως 28 Μαρτίου), επιλέχθηκαν η Δελφοί. Η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του ιστορικού ελαιώνα της Άμφισσας και την ισχυροποίηση της εικόνας του ATHENAIOOC μέσω της ταύτισής του με τον εν λόγω, παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα σε άλλα, οι κριτές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν το αρχαίο μονοπάτι που συνδέει τους Δελφούς με την παραθαλάσσια Κίρρα, διασχίζοντας το μοναδικής ομορφιάς Δελφικό Τοπίο, ενώ την τελευταία ημέρα φύτεψαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, από μία ελιά στον κήπο της οικίας του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Η συμμετοχή δειγμάτων στον ATHENAIOOC 2018 έφτασε τα 359 (+22% σε σχέση με το 2017), ενώ αυτή των ξένων ελαιολάδων ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνη των ελληνικών. Επιβεβαιώθηκε, έτσι, όχι απλώς ο διεθνής χαρακτήρας του διαγωνισμού, που θεωρείται πια δεδομένος, αλλά και το δυναμικά ανερχόμενο κύρος του στην παγκόσμια ελαϊκή σκηνή.

Τα αποτελέσματα του ATHENAIOOC 2018 ανέδειξαν 13 μεγάλα χρυσά μετάλλια, 100 χρυσά, 89 αργυρά και 40 χάλκινα. Η διεθνής εικοσαμελής κριτική επιτροπή απένειμε δηλαδή συνολικά 242 μετάλλια, σε ελαιόλαδα από διάφορες ελαιοπαραγωγικές χώρες, με καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού το ισπανικό Palacio de los Olivos από την Ανδαλουσία.

Η υψηλότερη ποιότητα των συμμετεχόντων δειγμάτων οδήγησε σε αύξηση των μεταλλίων, κατά +35% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως, στις κατηγορίες των χρυσών και των αργυρών. Το ίδιο, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, συνέβη και με τις ελληνικές συμμετοχές, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των βραβεύσεων κατά 46%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες πως η εσοδεία 2017/18 θα ήταν υψηλής ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, από τα 171 ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον ATHENAIOOC 2018 (+10% σε σχέση με το 2017), μετάλλιο πήραν τα 107, ως εξής: 30 χάλκινα, 53 αργυρά, 23 χρυσά και 1 μεγάλο χρυσό, το Omphacium Organic της Ελαιουργίας Παπαδόπουλος από την Ηλεία και τη σπάνια ποικιλία ελιάς Νεμουτιάνα.

Η αυλαία του «Athena 2018» έπεσε το Σάββατο 28 Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, με την τελετή απονομής των μεταλλίων και των ειδικών βραβείων, της οποίας προηγήθηκε μία άκρως επιτυχημένη και ουσιώδης γευσιγνωστική παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό. Όπως και στις ανάλογες τελετές των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, έλληνες και ξένοι βραβευμένοι ελαιοπαραγωγοί ήρθαν στην Αθήνα, για να παραλάβουν τις διακρίσεις τους, τιμώντας τον Athena και τους διοργανωτές του.

athena olive oil competition logo
athiocc logo

Διεθνής Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560

Created by all-restaurants | Powered by DataQube