fbpx

Athena 2022

ATHENA Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ATHENAIOOC 2022

Σητεία, Κρήτη

Η 7 η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHENA IOOC) διεξήχθη 7 με 9 Απριλίου 2022 στη Σητεία Κρήτης. Εκεί που η καλλιέργεια της ελιάς ανθεί από τους μινωικούς χρόνους και σήμερα αποτελεί την πλέον διαδεδομένη αγροτική καλλιέργεια, σε μια περιοχή που βρίθει από αιωνόβια ελαιόδεντρα. Όπως, δηλαδή, κάθε χρόνο, έτσι και αυτήν τη φορά ο ATHENA IOOC διεξήχθη σε μία εμβληματική περιοχή ελαιοκαλλιέργειας της Ελλάδας και, βέβαια, όλου του κόσμου, την Κρήτη. Εκεί που θεμελιώθηκε και η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι βασισμένη κατά πολύ στην κρητική.

Σημαντικά σημεία της διοργάνωσης του 2022:
- Η απόλυτα μοιρασμένη συμμετοχή ελαιολάδων ανάμεσα σε αυτά από Ελλάδα και
από εξωτερικό,
- η παγιωμένη συμμετοχή ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο, που καθιστά την Ελλάδα
διεθνή έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ελαιολάδου, ενός εμβληματικού για τη χώρα προϊόντος,
- η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων,
- η ισχυροποίηση της ποικιλίας Κορωνέικη, με πολύ περισσότερες συμμετοχές και
εκτός Ελλάδας.

Το 2022 οι κριτές του ATHENA IOOC 2022 αυξήθηκαν σε 30, από 25 στις προηγούμενες διοργανώσεις, διατηρώντας πάντα τον ίδια αναλογία ανάμεσα σε αυτούς από εξωτερικό και Ελλάδα, δηλαδή 2/1 (δηλαδή 20 και 10, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, εκτός από τους Έλληνες-μέλη της κριτικής επιτροπής, τα δύο τρίτα των κριτών κλήθηκαν από Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και Χιλή.

Τα δε 563 ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον ATHENA IOOC 2022 προήλθαν από 23, μαζί με την Ελλάδα, χώρες του Νοτίου και του Βορείου ημισφαιρίου και από όλες τις Ηπείρους της γης. Οι χώρες αυτές ήταν οι Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή.

Υπό την προεδρία του διακεκριμένου κριτή και σύμβουλου ελαιολάδου José María Penco, από την Ισπανία, η κριτική επιτροπή απένειμε 366 μετάλλια: 32 Διπλά Χρυσά, 135 Χρυσά, 126 Αργυρά και 73 Χάλκινα. Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού εξελέγη το ιταλικό Coratina Maselli της εταιρείας Azienda Agricola Maselli, από την ομώνυμη ποικιλία (Κορατίνα), με προέλευση το Μπάρι της Απουλίας. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο ήταν το Terra Creta Κολυμβάρι, της εταιρείας Terra Creta, που, ταυτόχρονα, ήταν το κορυφαίο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέϊκή παγκοσμίως και το καλύτερο ελαιόλαδο της Κρήτης. Τέλος, άξιες λόγου είναι οι συνεχόμενες βραβεύσεις αρωματισμένων ελαιολάδων και δη ελληνικών, φέτος δύο εξ αυτών με Διπλό Χρυσό μετάλλιο.
athena olive oil competition logo
athiocc logo

Διεθνής Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560

Created by all-restaurants | Powered by DataQube