fbpx

Athena 2017

ATHENA Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ATHENAIOOC 2017

Μεσσηνία, Πελοπόννησος

O 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «ATHENA» (Athena International Olive Oil Competition – ATHIOOC), 20 με 22 Μαρτίου 2017, διεξήχθη στη Μεσσηνία, μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, που καλύπτει το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Έτσι, οι σκοποί του ATHIOOC, να αναδεικνύει περεταίρω μία ελληνική ελαιοπαραγωγική περιοχή μέσω της διεξαγωγής το διαγωνισμού εκεί και του ιδρύματος, να προωθεί την αειφόρο αγροτική ανάπτυξή της Μεσσηνίας, αλληλοεξυπηρετήθηκαν ιδανικά.

Στον ATHIOOC 2017 συμμετείχαν 295 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, 156 από Ελλάδα και τα υπόλοιπα από Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τουρκία και Τυνησία, τα οποία δοκίμασαν και αξιολόγησαν 23 κριτές από 11 χώρες, τα 2/3 των οποίων ήταν ξένοι εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους. Όλα αυτά καθιστούν τον ATHIOOC όχι μόνο ως το μοναδικό και πραγματικά διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Ελλάδας, αλλά και έναν από τους πιο σοβαρούς διαγωνισμούς του είδους του παγκοσμίως, με κύρος που ανέρχεται ραγδαία.

Ο ATHIOOC 2017 απένειμε 175 μετάλλια: 17 Μεγάλα Χρυσά, 65 Χρυσά, 55 Αργυρά και 38 Χάλκινα. Τα ξένα ελαιόλαδα απέσπασαν το 58% και τα ελληνικά το 42% των διακρίσεων. Ανάμεσα στα διάφορα ειδικά βραβεία στα οποία κατέληξε η κριτική επιτροπή ήταν και το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού (αφού ξαναδοκιμάστηκαν «τυφλά» και τα 17 ελαιόλαδα που απέσπασαν Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο). Το «Best of Show» ελαιόλαδο του ATHIOOC 2017 ήταν για 2η συνεχόμενη χρονιά το ελαιόλαδο «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli από το Βένετο της Ιταλίας.

Στον ATHIOOC 2017 τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 13% περισσότερα μετάλλια από την πρώτη διοργάνωση του 2016, ενώ για 1η φορά ένα ελληνικό ελαιόλαδο απέκτησε «Μεγάλο Χρυσό» μετάλλιο (το ελαιόλαδο «39/22 Κορωνέικη» από την Αργολίδα, της εταιρείας Great Stories, που ήταν φυσικά και το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού).

Η τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων του ATHIOOC 2017 έγινε στην Αθήνα (Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στις 18:00), στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος. Προηγήθηκε ολοήμερη παρουσίαση και των 175 βραβευμένων ελαιολάδων, τα οποία ήταν όλα διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή. Μόνο με αφορμή την πρώτη διοργάνωση του ATHIOOC έγινε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, δηλαδή μία τόσο εκτενής παρουσίαση premium ελαιολάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό! Μία πραγματικά μοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν πολυβραβευμένα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, πολλά εξ αυτών από άγνωστες στην Ελλάδα ποικιλίες ελιάς, όπως η Picual, η Arbequina, η Coratina, η Cornicabra, η Frantoio κ.ά. Δίπλα τους το «βαρύ πυροβολικό» της χώρας μας η Κορωνέικη, αλλά και οι ποικιλίες Αδραμυτινή, Τσουνάτη κ.ά.

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια οργάνωσης του Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων ειδικών εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και Διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και η 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.

athena olive oil competition logo
athiocc logo

Διεθνής Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560

Created by all-restaurants | Powered by DataQube