Athena 2017

Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ATHIOOC 2017

Μεσηννία, Πελοπόννησος

O 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «ATHENA» (Athena International Olive Oil Competition – ATHIOOC), 20 με 22 Μαρτίου 2017, διεξήχθη στη Μεσσηνία, μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, που καλύπτει το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Έτσι, οι σκοποί του ATHIOOC, να αναδεικνύει περεταίρω μία ελληνική ελαιοπαραγωγική περιοχή μέσω της διεξαγωγής το διαγωνισμού εκεί και του ιδρύματος, να προωθεί την αειφόρο αγροτική ανάπτυξή της Μεσσηνίας, αλληλοεξυπηρετήθηκαν ιδανικά.

Στον ATHIOOC 2017 συμμετείχαν 295 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, 156 από Ελλάδα και τα υπόλοιπα από Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τουρκία και Τυνησία, τα οποία δοκίμασαν και αξιολόγησαν 23 κριτές από 11 χώρες, τα 2/3 των οποίων ήταν ξένοι εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους. Όλα αυτά καθιστούν τον ATHIOOC όχι μόνο ως το μοναδικό και πραγματικά διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Ελλάδας, αλλά και έναν από τους πιο σοβαρούς διαγωνισμούς του είδους του παγκοσμίως, με κύρος που ανέρχεται ραγδαία.

Ο ATHIOOC 2017 απένειμε 175 μετάλλια: 17 Μεγάλα Χρυσά, 65 Χρυσά, 55 Αργυρά και 38 Χάλκινα. Τα ξένα ελαιόλαδα απέσπασαν το 58% και τα ελληνικά το 42% των διακρίσεων. Ανάμεσα στα διάφορα ειδικά βραβεία στα οποία κατέληξε η κριτική επιτροπή ήταν και το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού (αφού ξαναδοκιμάστηκαν «τυφλά» και τα 17 ελαιόλαδα που απέσπασαν Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο). Το «Best of Show» ελαιόλαδο του ATHIOOC 2017 ήταν για 2η συνεχόμενη χρονιά το ελαιόλαδο «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli από το Βένετο της Ιταλίας.

Στον ATHIOOC 2017 τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 13% περισσότερα μετάλλια από την πρώτη διοργάνωση του 2016, ενώ για 1η φορά ένα ελληνικό ελαιόλαδο απέκτησε «Μεγάλο Χρυσό» μετάλλιο (το ελαιόλαδο «39/22 Κορωνέικη» από την Αργολίδα, της εταιρείας Great Stories, που ήταν φυσικά και το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού).

Η τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων του ATHIOOC 2017 έγινε στην Αθήνα (Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στις 18:00), στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος. Προηγήθηκε ολοήμερη παρουσίαση και των 175 βραβευμένων ελαιολάδων, τα οποία ήταν όλα διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή. Μόνο με αφορμή την πρώτη διοργάνωση του ATHIOOC έγινε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, δηλαδή μία τόσο εκτενής παρουσίαση premium ελαιολάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό! Μία πραγματικά μοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν πολυβραβευμένα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, πολλά εξ αυτών από άγνωστες στην Ελλάδα ποικιλίες ελιάς, όπως η Picual, η Arbequina, η Coratina, η Cornicabra, η Frantoio κ.ά. Δίπλα τους το «βαρύ πυροβολικό» της χώρας μας η Κορωνέικη, αλλά και οι ποικιλίες Αδραμυτινή, Τσουνάτη κ.ά.

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια οργάνωσης του Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων ειδικών εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και Διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και η 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.

Κριτές

  • 01 - Jose Maria Penco - SPAIN - Panel LeaderJose Maria Penco
    SPAIN
  • 02 - Carmen Sanchez Garcia - GERMANYCarmen Sanchez Garcia
    GERMANY
  • 03 - Ehud Soriano - ISRAELEhud Soriano
    ISRAEL
  • 04 - Alexandra Kicenik Devarenne - USAAlexandra Kicenik Devarenne
    USA
  • 05 - Aida Lazez - TUNISIAAida Lazez
    TUNISIA
  • 06 - Juan Ramon Izquierdo - SPAINJuan Ramon Izquierdo
    SPAIN
  • 07 - Sara Godena - CROATIASara Godena
    CROATIA
  • 08 - Konstantinos Liris - GREECEKonstantinos Liris
    GREECE
  • 09 - Dr Kiki Zinoviadou - GREECEDr Kiki Zinoviadou
    GREECE
  • 10 - Francisco Ataide Pavao - PORTUGALFrancisco Ataide Pavao
    PORTUGAL
  • 11 - Richard Wolny - GERMANYRichard Wolny
    GERMANY
  • 12 - Antonio Giuseppe Lauro - ITALYAntonio Giuseppe Lauro
    ITALY
  • 13 - Anna Milionis - GREECEAnna Milionis
    GREECE
  • 14 - Odysseas Vlachavas - GREECEOdysseas Vlachavas
    GREECE
  • 15 - Dionissis Papadatos - GREECEDionissis Papadatos
    GREECE
  • 16 - Kostas Bouloulis - GREECEKostas Bouloulis
    GREECE
  • 17 - Maria Theodorakopoulou - GREECEMaria Theodorakopoulou
    GREECE
  • 18 - Dimitra Tofari - CYPRUSDimitra Tofari
    CYPRUS
  • 19 - Johnny Madge - GREAT BRITAINJohnny Madge
    GREAT BRITAIN
  • 20 - Ayala Noy Meir - ISRAELAyala Noy Meir
    ISRAEL
  • 21 - Chryssa Sergentani - GREECEChryssa Sergentani
    GREECE
  • 22 - Manolis Fafoutakis - GREECEManolis Fafoutakis
    GREECE
  • 23 - Manos Kentikelenis - GREECEManos Kentikelenis
    GREECE
athena olive oil competition logo
athiocc logo

3ος Διεθνής
Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560
+30 210 766 0680

Created by all-restaurants | Powered by DataQube