fbpx

Athena 2021

ATHENA Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ATHENAIOOC 2021

Νήσος, Λέσβος

Με τη συμμετοχή 575 δειγμάτων ελαιολάδου από 23 χώρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του 6 ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ΑΤΗΕΝΑ IOOC), που το 2021 έλαβε χώρα στη Λέσβο, 3 έως 5 Ιουνίου.

Η επιτροπή απένειμε συνολικά 369 μετάλλια: 86 χάλκινα, 101 αργυρά, 144 χρυσά και 38 μεγάλα χρυσά, την ύψιστη, δηλαδή, διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω). Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη το ιταλικό Il Cavallino Special Edition, της εταιρείας Azienda Agricola Il Cavallino di Salvadori από το Λιβόρνο της Τοσκάνης και την ποικιλία ελιάς Leccio del Corno. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Laurel & Flame από την Αρχαία Ολυμπία, ποικιλίας Τσαμπιδοελιά της εταιρείας A.M.G. Karabelas.

Ο αριθμός συμμετοχών στον ATHENA 2021, παρότι από τη δεύτερη κιόλας χρονιά
διεξαγωγής του διαγωνισμού αυξάνεται, παρουσίασε αλματώδη άνοδο, περισσότερο από 25,5% σε σχέση µε τη διοργάνωση του 2020.

Σχεδόν σε απόλυτη ισορροπία βρέθηκαν οι ελληνικές με τις ξένες συμμετοχές, καταδεικνύοντας τη σταθερή εμπιστοσύνη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών στο θεσμό, αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη επιλογή του ATHENA IOOC και από τους ξένους συναδέλφους τους ανά τον κόσμο. Οι χώρες εκτός Ελλάδας που δήλωσαν συμμετοχή με ελαιόλαδά τους στον ATHENA 2021 ήταν η Αλγερία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, η Κροατία, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική, η Ουρουγουάη, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Τυνησία. Τα δείγματα από αυτές ήταν κατά 50% περισσότερα από τα αντίστοιχα του 2020.

Όπως κάθε χρόνο, οι ξένοι κριτές του διαγωνισμού αποτέλεσαν τα 2/3 της επιτροπής και to 2021 προήλθαν από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία. Οι υπόλοιποι, δηλαδή περίπου το 1/3 επί συνόλου 25 που αποτελούν την επιτροπή, ήταν από την Ελλάδα.

Κάθε χρόνο ο ATHENA διεξάγεται σε διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας µε στόχο την ανάδειξή της. Μετά από την Αθήνα, την Πύλο, τους Δελφούς, το Ναύπλιο και πέρυσι τα Σπάτα, η 6 η διοργάνωση έγινε στη Λέσβο, μία από τις πιο εμβληματικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας και γενικότερα της χώρας. Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, που φιλοξένησε το διαγωνισμό, ήταν ο ιδανικός χώρος για την τέλεσή του. Οι κριτές δοκίμασαν στην κεντρική αίθουσα εκθεμάτων ελαιοποίησης του μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε κτήρια όπου λειτουργούσε επί χρόνια ελαιουργείο. Ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένας χώρος όπου έχουν παραχθεί τόνοι ελαιολάδου φιλοξένησε ένα διαγωνισμό για αυτό το προϊόν, κάτι που σχολιάστηκε από τους κριτές ως μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.
athena olive oil competition logo
athiocc logo

Διεθνής Διαγωνισμός
Ελαιολάδου

VINETUM EVENT MANAGEMENT
+30 210 766 0560

Created by all-restaurants | Powered by DataQube